Knight končí u KTM a další přestupy

01.01.2013 20:47

Na sklonku sezony se ve světě endura dějí velké věci. Začala tradiční přestupová škaluta a jako první se projevila KTM, která se rozešla se svou velkou hvězdou, bývalým mistrem světa třídy E3 Davidem Knightem. Místo slavného Brita z ostrova Man míří zpět do náručí rakouské továrny jiný exšampion Ivan Cervantes.
Letošní seriál endurového mistrovství světa zanedlouho (20-21. října) skončí posledním závodem ve francouzském Brignole, ale přestupový trh už jede na plné obrátky.

Začněme u KTM. Rakušané letos prožili úžasnou sezonu a už teď mají v kapse dva světové tituly. S předstihem je získali Francouzi Antoine Meo (E1) a Christophe Nambotin (E3). Je jasné, že oba jezdce si manažer Fabio Farioli zavázal podpisem na další sezonu. K nim přibral i další dva své letošní jezdce, Španěla Cristobala Guerrera a Francouze Johnny Auberta. Naopak šéfové KTM už dali vědět, že Davidu Knightovi, že s ním nadále nepočítají. Co s ním bude dál, je nejasné. Je tady určitá vazba na Hondu a hovoří se, že by mohl startovat v barvách nově vznikajícího soukromého týmu na motoycklu Kawasaki. Naopak zámořští novináří si jsou jisti, že Knight skončí v některém uznávaném americkém endurovém šampionátu. Nejistotu má i Eero Remes, což je překvapivé poté, jak perfektní výkony tento Fin odváděl na posledních dvou Šestidenních. Fabio Farioli si totiž potřebuje udělat místo v sestavě svých týmu pro připravovaný návrat ztraceného syna Ivana Cervantese. Bývalý několikanásobný mistr světa údajně skončil u Gas Gasu a podle španělských médií už má s KTM podepsaný kontrakt. Cervantes by dokonce měl ze své třídy E2 povýšit do silnější E3.

Italský tým HM Honda, už léta plně podporovaný společností Honda Europe, si chce udržet ve třídě E1 Itala Simone Albergoniho. Týmový manažer Franco Mayer se rovněž nechal slyšet, že by chtěl do kategorie E2 angažovat dalšího Itala, v MS třídy E2 zatím šestého Alexe Salviniho (na spodním snímku na Husqvarně s číslem 9). Bez práce tak zřejmě zůstane Francouz Rodrig Thain. Švédský výrobce Husaberg si už podpisem smlouvy znovu zajistil služby pro příští rok juniorského mistra světa Francouze Mathiase Bellina a také Španěla Oriola Meny. Stejně tak manažer Thomas Gustavsson slíbil prodloužení kontraktu Francouzi Pierre-Alexandre Renetovi a Švédovi Joakimu Ljunggrenovi. Touží ještě získat nějakou hvězdu do juniorů, mohlo by jít o Španěla Maria Romana, který letos sedlal KTM. Původně to vypadalo, že Husaberg získá do třídy E1 na svůj nový stroj FE 250 Fina Eera Remese, ale posledních zpráv ze Skandinávie, z obchodu nakonec sešlo.


Tým CH Racing Husqvarna z italského Varese má na jednu stranu vystaráno, protože osminásobný mistr světa Juha Salminen z Finska je stále pod smlouvou. Ale další jezdci jsou v mlhách. Další Fin Matti Seistola chce stáj opustit, jak už jsme výše uvedli, Alex Salvini jde do HM Hondy. Šéf týmu Fabrizio Azzalin doufal, že přemluví Reneta, ale to nevyšlo. Zůstal mu tedy Španěl Lorenzo Santolino a Francouz Romain Dumontier, také Ital Thomas Oldrati vyjádřil předběžný zájem, že by přešel od KTM...Zemětřesení u Gas Gasu. Jinak to nelze nazvat. Odchází dlouholeté ikony firmy Ivan Cervantes a také jedna z nejlepších žen ve světě endura Francouzka Ludivine Puyová, výpověď dostal Santi Navarro. Katalánský výrobce má ještě v ruce poslední eso v podobě další ženy Španělky Laiy Sanzové, která vede letošní tabulku MS. Jinak to je slabé: u Gas Gasu zatím zůstává už odepisovaný Francouz Sebastien Guillaume, zatímco nabídku k návratu do endurového MS odmítl slavný Portugalec Rui Goncalves. Zato Sherco už má jasno a pojede se samými Franouzi: v tovární stáji se budou snažit bodovat osvědčený Fabien Planet a Jeremy Tarroux, ve vedlejším týmu Moto Pulsion se představí Julien Gauthier a od Yamahy přicházející bývalý motokrosař Anthony Boissiere.

zdroj motorkari
Zpět

Vyhledávání

Hill Racing © 2009 Všechna práva vyhrazena.